10e Eurofruitcartoonale

Op vrijdag 2 april 2011 vond de officiële opening plaats van de 10e editie van de Eurofruitcartoonale van de Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers en hun Gastronomie.

Voor de eerste keer was ik zelf niet aanwezig op deze officiële opening. In het kader van een internationale conferentie waaraan de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) participeerde en de stedenband tussen Nueva Guinea (in Nicaragua) en Sint-Truiden ben ik als lid van het directiecomité van VVSG en in mijn functie als burgemeester van woensdag 23 maart 2011 tot en met maandag 4 april 201 immers in Nicaragua geweest.”, zegt Ludwig Vandenhove.

 

Het thema van dit jaar is ‘Met fruit spring je eruit’.

 

 

Er zijn dit jaar 607 inzendingen uit 43 verschillende landen.
Hiervan zijn er 77 voor de jaarlijkse tentoonstelling weerhouden.
De cartoons zijn nog de ganse maand april te bekijken in de witte zaal van cultuurcentrum de Bogaard in Sint-Truiden tijdens de openingsuren.

Nadien gaat de tentoonstelling naar Nieuwerkerken, Heers, Zoutleeuw en Geetbets.

 

 

“Deze cartoonale is uitgegroeid tot een mooie traditie, die een ideale combinatie vormt van de promotie van het Haspengouws fruit en een volgens mij nog steeds miskende kunstvorm.”, aldus Ludwig Vandenhove.

 

 

Stefaan Provijn won de gouden award 2011, de zilveren award was voor Tony Houbrechts uit Alken en Carlo Albrechts uit Maasmechelen won de bronzen award.

 

1.

 

2.

 

3.

 

Tony Houbrechts maakt samen met Dré Mathijs en Richie Demot deel uit van de ‘KA3-Club Limburgse Kartoenisten’.
Zie onder andere de teksten ‘KA3 Club Limburgse Kartoenisten in Sint-Truiden!’ van 19 oktober 2009,  ‘Nieuw kaartspel lokale politie Sint-Truiden - Gingelom Nieuwerkerken!’ van 30 januari 2010 en ‘Unieke opening van ‘Begijntjes zonder gordijntjes’!’ van 8 april 2010 op deze website.

 

 

Proficiat aan de Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers en hun Gastronomie voor de puike organisatie en aan alle deelnemers en zeker aan de laureaten. Hier geldt eveneens de leuze van de Olympische Spelen ‘deelnemen is belangrijker dan winnen’.

 

Ook dit jaar worden de geselecteerde cartoons gebundeld in een prachtig cartoonboek ‘Fruitcartoons 2011’.

 

 

 

 

 

Hieronder vindt u het integrale voorwoord van burgemeester Ludwig Vandenhove in deze publicatie.

 

 

Beste lezer

 

 

Reeds voor de 10e maal op rij - al een decennium dus - organiseert de Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers en hun Gastronomie de internationale ‘Fruitcartoonale’ in Sint-Truiden.

 

 

Thema van dit jaar is ‘Met fruit spring je eruit’ en de cartoons zijn weer van een bijzonder hoog niveau.
Dit thema heeft de deelnemers andermaal geïnspireerd tot heel wat originele cartoons.
Met bijna 600 cartoons uit 41 (3 meer dan in 2010) verschillende landen wordt de ‘Fruitcartoonale’ elk jaar meer internationaal.

 

 

De ‘Fruitcartoonale’ zet Sint-Truiden als dé fruitregio in België en Vlaanderen volop in de schijnwerpers.

 

 

Ik wil de Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers en hun Gastronomie  bedanken en feliciteren voor hun niet aflatende inzet om via allerhande initiatieven het Limburgs en Haspengouws fruit te promoten tot zelfs ver buiten de landsgrenzen.

 

Zij vormen een ideale aanvulling op de commerciële activiteiten, die de fruitsector opzet om ‘ons’ fruit te promoten.
Speciale dank en felicitaties gaan naar maarschalk festiviteiten Johnny Vanderheyden, die er telkens voor zorgt dat dit evenement perfect georganiseerd is.

 

Cartoons zijn een kunstvorm, die minder populair is in vergelijking met een aantal andere kunstuitingen.
Met deze ‘Fruitcartoonale’ en de jaarlijkse publicatie van een boek krijgen cartoons de aandacht, die ze echt verdienen.

 

 

Ik vind het elke keer een echte kunst om in één cartoon een heel duidelijke boodschap te geven. Dit is dan ook de reden waarom ik er zelf alles aan doe om de cartoonkunst zoveel mogelijk te stimuleren.
Mijn huiscartoonist Dré Mathijs
, zelf lid van de Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers en hun Gastronomie 
en jurylid van de ‘Fruitcartoonale’, heeft al heel wat cartoons van en over mij gemaakt en heeft inmiddels, al dan niet samen met collega’s, eveneens al diverse opdrachten van de lokale politie Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken en de stad Sint-Truiden tot een goed einde gebracht.
We kunnen Dré stilaan ‘de stadscartoonist van Sint-Truiden’ noemen.

 

 

De 80 beste inzendingen worden traditioneel gebundeld in een boek dat een blijvend aandenken is aan dit initiatief.
Op deze manier wordt een nieuwe publicatie toegevoegd aan Trudonensia, de verzameling boeken, die over Sint-Truiden handelt.
En een boek ‘blijft’, ook in deze tijden van toenemende digitalisering en informatisering van onze maatschappij.

 

 

Geniet ervan!

 

 

Ludwig Vandenhove
burgemeester van Sint-Truiden

 

 

Zie onder andere ook de tekst ‘ 9e EURO-FRUITCARTOONALE...net geen aanslag!’ van 11 april 2010 op deze website.

 

 

 

Tags: