“Nog lange weg te gaan in wegwerken wachtlijsten sociale huur”

Dat zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove naar aanleiding van nieuwe cijfers, die de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) recent bekendmaakte.

Over heel Vlaanderen daalt het aantal kandidaat-huurders met een schamele 0,4%.
In de provincie Limburg daalt het aantal wachtenden met 5%. Nochtans is dit voor Ludwig Vandenhove nog geen reden tot hoerastemming: “Dit is nauwelijks een druppel op een hete plaat. We hebben immers nog een lange weg te gaan in het wegwerken van de wachtlijsten.”

De cijfers van de VMSW tonen aan dat er vooral problemen zijn in de provincie Antwerpen.
Het aantal kandidaat-huurders per voorkeurgemeente stijgt daar met meer dan 4%. Ook in de andere provincies breidt de wachtlijst uit.
De enige provincie waar de wachtlijst lichtjes afneemt, is Limburg, het Studiecentrum Willy Claes analyseerde de cijfers.
“Elke afname van de wachtlijst is positief en het doet ons bij sp.a Limburg dan ook plezier dat er het afgelopen jaar iets meer mensen geholpen werden. We moeten echter waakzaam blijven. Die afname moet eveneens voor de cijfers van 2020 en de daaropvolgende jaren opgetekend worden, en dan nog, maar daar ben ik vernieuwd voor”, aldus Ludwig Vandenhove.

Het sp.a parlementslid verwijst naar enkele lokale toenames van de wachtlijst: “Ondanks de algemene afname van de wachtlijst in Limburg, zijn er 12 gemeenten waar de lijsten aangroeien.
Beringen (12%), Diepenbeek (11%), Halen (19%), Ham (106%), Hasselt (1%), Herk-De-Stad (11%), Heusden-Zolder (8%), Lanaken (16%), Maasmechelen (7%), Nieuwerkerken (284%), Voeren (39%) en Wellen (16%).
Sommige huisvestingsmaatschappijen en gemeenten hebben de afgelopen jaren flinke stappen gezet, maar botsen nu op hun limieten.”

Ludwig Vandenhove legt een deel van het probleem bij het Bindend Sociaal Objectief (BSO).
Dat objectief wordt door de Vlaamse Overheid opgelegd aan de gemeenten, elke gemeente krijgt zo een aantal sociale woningen toegewezen, die tegen 2025 zouden moeten gerealiseerd worden. “ Maar dat BSO kent veel tekortkomingen.
Het is een goede zaak dat gemeenten investeren in sociale woningen, maar dat verandert te weinig aan het echte probleem: de ellenlange wachtlijsten.
Het aanbod aan sociale woningen is veel te klein in verhouding met de sterk toenemende vraag. En dat gaat er niet op verbeteren
met de plannen van de huidige Vlaamse regering.
Er zijn gemeenten, die weinig of geen inspanningen leveren ondanks het BSO en daarvoor niet gesanctioneerd worden.
Het is aan de Vlaamse overheid om daar paal en perk te stellen.”

Volgens de Socialist moet Vlaanderen zijn verantwoordelijkheid nemen.
“Het wordt voor veel mensen steeds moeilijker om een betaalbare woning te kopen of huren.
De overheid moet haar rol opnemen en investeren.”

Dat doet Vlaanderen onvoldoende volgens Ludwig Vandenhove.
De cijfers geven hem gelijk. Vlaanderen bengelt zo met slechts 6% aan sociale woningen achteraan het Europese peloton.
Onze buurlanden Nederland en Frankrijk doen het met respectievelijk 29% en 18% veel beter.
“In Limburg ligt het percentage sociale woningen zelfs nog lager dan het Vlaams gemiddelde”, vult Ludwig Vandenhove aan. “Bovendien is de vraag in driekwart van de Limburgse gemeenten groter dan het aanbod.
Vlaanderen moet dringend actie ondernemen en flink investeren in de bouw van sociale woningen.
Dat geeft op termijn zowel een boost aan de economie, als aan het welzijn van de bevolking.
Waarom neemt de Vlaamse regering een echt programma voor meer sociale woningen en renovatie en klimaatvriendelijk maken van verouderde sociale woningen niet op in het aangekondigde relanceplan?”

Ter herinnering: in Limburg wachten nog altijd bijna 22 000 gezinnen op een sociale woning, in Vlaanderen maar dan 150 000.

Hieronder vindt u het artikel dat hierover op de website van Het Laatste Nieuws staat. Op maandag 13 juli wordt er eveneens aandacht besteed in de krant. (1) (2)