“Neen, de Islam en moskeeën zijn niet gelijk aan terrorisme”

Dat antwoordde gedeputeerde van Geloofsgemeenschappen Ludwig Vandenhove op een interpellatie van Vlaams Belang-fractieleider Wim De Meester in de Limburgse provincieraad van woensdag 15 februari 2017.

We moeten ervoor zorgen als overheid dat in de moskeeën alles volgens de huidige wetgeving verloopt, net zoals we dat moeten doen voor andere geloofsovertuigingen, die overheidssubsidies krijgen”, zegt Ludwig Vandenhove.
“Voor mij geen probleem dat die wetgeving zou gewijzigd en/of verstrakt worden na een democratische besluitvorming in het federaal en/of Vlaams parlement, maar nu moeten we consequent de huidige regels toepassen en zorgen dat ze gerespecteerd worden.
Het is duidelijk dat Vlaams minister van Inburgering Liesbeth Homans en federaal minister van Justitie Koen Geens hier niet op dezelfde golflengte zitten. (1)
Ik sta eerder op de lijn van minister Koen Geens.

Zoals beloofd tijdens de provincieraad van woensdag 21 december 2016 komt er een Verenigde Commissie op dinsdag 14 maart 2017, waar de voorzitter van het centraal bestuur van de erkende Islamitische Gemeenschappen in Limburg Erhan Yilmaz zal aanwezig zijn om toelichting te verstrekken en vragen te beantwoorden. Erhan Yilmaz is tevens voorzitter van de Diyanetmoskee Yunus Emre in Sledderlo (Wintergroenstraat 61, Genk).

Het beloofde overleg met de Staatsveiligheid zal plaatsvinden.
In de mate dat dit kan/mag zal ik hierover verslag uitbrengen in de Verenigde Commissie.

Ik blijf betreuren dat in dit debat alles op één hoop gegooid wordt.
Zo heeft de problematiek in sommige Marokkaanse moskeeën niets te maken met de in de provincieraad gemaakte afspraken rond de Diyanetmoskeeën.

Laten we er ernstig over debatteren en alles in (historische) context plaatsen.”

Hieronder vindt u de verslaggeving in Het Belang van Limburg van donderdag 16 februari 2017 (p. 25).

 

(1) Geens zet Homans op haar plaats in moskeediscussie. De Morgen, 08-02-2017, p. 12.

Zie ook Politieke problemen niet exporteren van 23-12-2016 en Het gaat over religie! van 14-03-2013 op deze website.

 

Foto: Yunus Emre moskee (Facebook)