‘Wat na Kopenhagen?’

‘Wat na Kopenhagen?’ was de titel van een debat dat op woensdag 24 februari 2010 plaats vond inde Provinciale Hogeschool Limburg (PHL) en waaraan burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove deelnam namens sp.a.

Na een inleiding door een aantal studenten die deelnamen aan de talrijke activiteiten rond de klimaattop in Kopenhagen van 7 tot 18 december 2009, was er een panelgesprek met politici van diverse politieke partijen en ‘een confrontatie’ met de zaal.

 

“De talrijk opgekomen studenten, meer dan 200, waren zeer enthousiast en stelden heel wat vragen.
Het is precies met dit soort initiatieven dat we de jongeren bewust moeten maken van deze wereldwijde problematiek.
Zoals ik al zo vaak gezegd heb: uiteraard moet iedereen haar/zijn (individueel) steentje bijdragen in de strijd tegen de klimaatopwarming, maar we moeten ook vooral het probleem dicht bij de burger brengen, in de Dorpsstraat, aldus Ludwig Vandenhove.

 

 

In het desbetreffende debat deed Ludwig Vandenhove een paar opmerkelijke uitspraken, zoals "er bestaat geen wereld B, parafraserend naar een plan B" en "het wordt tijd dat de tegenstelling tussen ecologie en economie, waar al jaren over gesproken wordt, aangevuld wordt met de tegenstelling tussen ecologie en sociaal". We stellen immers vast dat heel wat maatregelen, die de diverse overheden nemen op het vlak van duurzaam beleid en milieu, een Mattheuseffect hebben, met andere woorden diegenen die al veel hebben profiteren ervan, diegenen die niets hebben profiteren er niet van.