‘Gevoelens in beeld!’

Op zondag 7 september 2008 was het weer opendeurdag in het psychiatrisch centrum (PC) Ziekeren in Sint-Truiden.
“Ik ben er elk jaar, maar nu was er toch een bijzondere gebeurtenis!”, zegt burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

 

De derde Golem (in Sint-Truiden) naar het concept van kunstenaar en ereburger van Sint-Truiden Koen Van Mechelen werd er voorgesteld in het kader van ‘Gevoelens in beeld’, een project waarbij (ex-)psychiatrische patiënten aan de één of andere vorm van kunstbeoefening doen.
Koen Vanmechelen was er zelf bij.

Hieronder vindt u de tekst, die ik schreef voor dit project.

‘Ik ben bijzonder blij en fier met dit initiatief, én als mens én als burgemeester van de stad Sint-Truiden.

Koen Vanmechelen, onder mijn impuls ereburger van de stad Sint-Truiden geworden, staat voor mij als kunstenaar symbool voor de gelijkheid van alle mensen, voor een OPEN samenleving en wereld en voor het multiculturele.

Via dit Golemproject brengt Koen Vanmechelen voor mij tegelijkertijd een heel simpele en een heel moeilijke boodschap.
Dit Golembeeld stelt voor mij het universele voor (het simpele!), maar symboliseert tegelijkertijd hoe (moeilijk!) het is voor mensen om elkaar te verstaan, in een eigen leefsituatie, in een gezin, in een land (kijk naar de huidige situatie in België!), in de wereld, etc.
Wat ik zo fantastisch aan dit Golemproject vind, zeker in mijn functie als burgemeester van Sint-Truiden, is dat hier een wereldberoemde kunstenaar, die Koen Vanmechelen hoe dan ook is, samengewerkt heeft met onderwijsinstellingen voor kinderen met een handicap, psychiatrische instellingen en het opvangcentrum voor asielzoekers in Bevingen.
Dit is een unieke combinatie en staat ook symbool voor de OPENHEID van Sint-Truiden, waar iedereen, ook deze mensen THUIS en WELKOM zijn!
Welke andere stad doet ons zoiets na?

De uitdaging bestaat erin om de drie Golems, die de voorbije maanden tot stand gekomen zijn, een permanente plaats te geven op verschillende locaties in Sint-Truiden, zodanig dat de symboliek achter dit project permanent onder de aandacht van de Truienaar, maar ook van de vele bezoekers en toeristen kan worden gebracht.

Vermits de Golem een internationaal project betreft, zetten we Sint-Truiden hiermee ook weer op de wereldkaart.
Ik hoop van ganser harte dat de vierde Golem van dit globale project zo snel mogelijk in onze zusterstad Nueva Guinea in Nicaragua zal gemaakt worden.

Echt uniek: asielzoekers, (ex-)psychiatrische patiënten, kinderen met een handicap en Nicaraguanen uit onze zusterstad Nueva Guinea, die samenwerken met Koen Vanmechelen!

De Golem, die de patiënten van het PC Ziekeren gemaakt hebben, is een technisch, perfect uitgewerkt model (een echt kunstwerk!).
Ik heb een replica schaalmodel gekregen van de ‘kunstenaars’ en ze zijn mij hun beschouwingen daarbij en hun visie daarover komen toelichten tijdens een gezellige babbel met een lekkere kop koffie.
“Dit is en blijft voor mij kunst.”, aldus Ludwig Vandenhove. “Niet alleen ernaar kijken, maar er ook en vooral over praten en discussiëren.”
“Ik ben echt fier op het schaalmodel dat ik gekregen heb. Koen Vanmechelen is er zelf(s) jaloers op!”

“Wij moeten verder werken in deze richting.
(Ex-)psychiatrische patiënten horen bij Sint-Truiden en zijn er welkom.
‘Hun’ Golem moet symbolisch een plaats in Sint-Truiden krijgen en het moet een eerste kunstproject zijn van ‘hen’, waarmee de bevolking geconfronteerd wordt, maar dat een vervolg krijgt.”, zegt burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
“Ik wil mijn beleid dat ik sedert 1995 voer van meer kunst in de openbare ruimte verder zetten en dit soort initiatieven past daar perfect in.
Psychiatrie en kunst horen samen in Sint-Truiden.”

Momenteel staat deze Golem in de voortuin van de Haspengouwse Academie voor Beeldende Kunsten (HABK) naar aanleiding van de Open Monumentendag (OMD) van 14 september 2008 en de tentoonstelling van kunstwerken van psychiatrische patiënten die van PC Ziekeren overgebracht werd.
De tentoonstelling loopt nog tot 10 oktober 2008 in/> de HABK op dinsdag en donderdag  van 13.00 uur tot 21.00 uur, woensdag van 14.00 uur tot 21.00 uur, vrijdag van 16.00 uur tot 19.40 uur en zaterdag van 09.00 uur tot 12.00 uur. De toegang is gratis.

In het totaal zijn er al drie Golems gemaakt in Sint-Truiden: één door de onderwijsinstellingen voor buitengewoon onderwijs ‘De Regenboog’ uit Sint-Truiden en ‘Zonnegroen’ uit Zoutleeuw, die momenteel staat ter hoogte van het jeugdhuis ‘De Resoor’ en het politiehuis, één in het asielcentrum in Bevingen, die daar permanent blijft en één door het PC Ziekeren, met medewerking van een aantal andere instellingen, die betrokken zijn bij de geestelijke gezondheidszorg in Sint-Truiden.
Een vierde Golem binnen dit globaal project zal gemaakt en geplaatst worden in onze zusterstad in Nicaragua, Nueva Guinea.

“Voor twee van de vier Golems zoeken we (al dan niet permanente) plaatsen in Sint-Truiden, zodat de kunst in de openbare ruimte weer toeneemt”, aldus Ludwig Vandenhove.
“Bovendien vestigen we zo de aandacht op ereburger Koen Vanmechelen.”

Zie onder andere ook de teksten ‘In Sint-Truiden is ook plaats voor kunst van mensen met een handicap!’ en ‘Koen Vanmechelen: ereburger van Sint-Truiden!’ op deze website.